sunnuntai 27. lokakuuta 2024

Kaksi minuuttia keskiyöhön – Kuuban ohjuskriisi ja Vasili Arkhipovin erehdys


Se alkoi porsaan vuonna 1959. Fidel Castron johtamat kommunistit vyöryttivät Havannan, Kuuban pääkaupungin, 8. tammikuuta ja kommunistinen vallankumous oli todellisuutta aivan Yhdysvaltain kainalossa. Yhdysvaltain presidentti Eisenhower sai tempusta paskahalvauksen ja ryhtyi vastatoimiin. Kuuba asetettiin kauppasaartoon ja CIA aloitti kommunisteja paenneiden antikommunististen kuubalaisten sotilaskoulutuksen, sekä pyrki aiheuttamaan levottomuuksia Kuubassa. Eisenhower ei halunnut ryhtyä avoimeen sotaan joka olisi ollut ulkopoliittisesti tuhoisaa, vaan piikki lihassa vedettäisiin ulos vastavallankumouksen avulla. Neuvostoliitto taas ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, ja tuki Castron Kuubaa avokätisesti. Toukokuussa rotan vuonna 1960 Hrustsov takasi Kuuban koskemattomuuden ja alkoi aseistaa sitä. Laivalasteittain sotilaskalustoa rahdattiin saarelle.

Pääosa kalustosta laivattiin kuitenkin vasta tiikerin vuonna 1962. Kommunistinen Kuuba oli torjunut CIA:n organisoiman antikommunistien maihinnousun Sikojenlahdella huhtikuussa härän vuonna 1961 ja saanut varmistettua hallintansa. Kuuban aseistaminen alkoi kuitenkin Atlantin toiselta puolen.

Berliinin kriisi alkoi 4. kesäkuuta 1961 Neuvostoliiton johtaja Nikita Hrustsovin esittäessä ultimaatumin kaikkien länsijoukkojen vetämiseksi pois Länsi-Berliinistä, joka vastaavasti oli piikki itäblokin lihassa. Neuvostoliiton perustettua Itä-Saksan omalle miehitysvyöhykkeelleen Saksassa oli suuri joukko – useita miljoonia – pääosin koulutettuja työikäisiä saksalaisia jo paennut Berliinin kautta, jonne ja josta oli vapaa kulkuoikeus länteen. Tämä aivovuoto rasitti itäblokin taloutta ja nakersi sen vaikutusvaltaa. Hrustsov päätti pysäyttää vuodon alistamalla Länsi-Berliinin itäblokille. Yhdysvaltain uusi presidentti John F. Kennedy kieltäytyi kahden muun miehitysvallan, Britannian ja Ranskan, tavoin. Neuvostojoukoilla oli musertava ylivoima Berliinin ympärillä ja suuri maavoimien ylivoima Euroopassa, joten Kennedy vahvisti kieltäytymistään laajentamalla kutsuntoja ja kutsumalla reserviläisiä palvelukseen. Itä-Saksa sulki Berliinin rajat piikkilangalla 13. elokuuta ja Berliinin muurin pystytys alkoi. USA:n ja Neuvostoliiton panssarit ajoivat noin sadan metrin päähän toisistaan rajapiste Checkpoint Charliella. Hrutstsov ja Kennedy päättivät puhelimessa, ettei kiista ollut sodan arvoinen. Joukot vedettäisiin varovasti pois ja itäblokki saisi rauhassa pystyttää muurinsa. T-54 määrättiin peruuttamaan viisi metriä. Sen pysähdyttyä vastapäätä amerikkalainen M48 Patton teki samoin. Yksitellen vaunut lopulta vetäytyivät kasarmeille.

Amerikkalaiset ja neuvostopanssarit vastakkain Berliinissä 1961. Kuva: Wikipedia

Ja niin oli päättynyt näytös, joka saneli seuraavan Karibianmerellä. Vaikka Kennedy oli vaalikampanjassaan puhunut R-7 Semjorkan pahasti järkyttämille amerikkalaisille Neuvostoliiton ohjusylivoimasta joka olisi kurottava umpeen, oli yliote todellisuudessa amerikkalaisilla. R-7 oli suuri ja kallis ohjus, joita Neuvostoliitolla oli 1961 noin 75 kappaletta, kun taas Yhdysvalloilla oli Turkissa kolmatta sataa lyhyen kantaman Redstone- ja Jupiter-ohjusta joiden kantama kattoi suuren osan Neuvostoliiton väestö-ja teollisuuskeskittymistä Kaukasukselta Itämerelle. Yhdysvalloilla oli käytännössä kyky tehdä ensi-isku johon Neuvostoliitto voisi vastata vain vaivoin vähillä ohjuksillaan, jotka kantaisivat Amerikan mantereelle. Lyhyen kantaman ohjuksillaan, kuten R-5:llä ja R-12:lla, Neuvostoliitto kykeni sentään uhkaamaan Eurooppaa. Kuuban vallankumous antoi kuitenkin ainutkertaisen tilaisuuden uhata Yhdysvaltoja suoraan lähietäisyydeltä.

Ja niin kalustoa alkoi virrata Kuubaan tiikerin vuonna 1962. Se oli uudenaikaista ja suorituskykyistä: MiG-21 –torjuntahävittäjiä, Il-28 –suihkupommittajia ja raskaita S-75 Dvina –ilmatorjuntaohjuksia. Kaluston rahtaaminen ei teitenkään jäänyt huomaamatta, vaikka Neuvostoliitto parhaansa mukaan levittikin toimiensa ympärille maskirovkaa, jopa siinä määrin, että komennukselle lähetetyille sotilaille oltiin ennen lähtöä jaettu talvivarusteita ja kuljetusoperaation nimeksi annettiin operaatio Anadyr, samannimisen Jäämereen laskevan joen mukaan. Näin harhautettiin vihollisen tiedustelua päättelemään laivojen olevan matkalla Jäämeren tukikohtiin eivätkä sotilaat voineet vahingossakaan paljastaa määränpäätään. Mutta perillä Kuubassa paikalliset luonnollisesti panivat suuret sotilaskolonnat ja vierasta kieltä puhuvat sotilaat merkille. He lähettivät viestejä sukulaisilleen Yhdysvalloissa jotka kantautuivat nopeasti viranomaisten korviin. CIA:n ohjustiedustelun päällikkö Sidney Graybeal sai satoja ilmoituksia Kuubaan kuljetetuista ohjuksista. Suurin osa niistä sivuutettiin epätarkkoina tai jopa koomisina. Kuubalaisten epäiltiin rakentavan ilmapuolustusta torjumaan uusi Sikojenlahden maihinnousun kaltainen hyökkäys ja Dvina-ohjusten pääteltiin olevan osa tätä.

S-75 Dvina kuljetuslavetilla. Kuva: Wikipedia

Mutta viisi raporttia oli huolestuttavia. Niissä kuvailtiin öiseen aikaan katjua pitkin ajaneita täysperävaunurekkoja, jotka eivät onnistuneet kääntymään kadunkulmissa, vaan kuljettajien piti vatuloida niitä edestakaisin. Perävaunut oli peitetty kapellikuomuin, joten silminnäkijät eivät tienneet mitä kyydissä oli, mutta pitkä ja raskas kuorma saattoi olla suuri ohjus. Liian suuri ollakseen S-75 Dvina.

R-14 eli SS-5 kuljetuslavetillaan. Kuva: Wikipedia

Lockheed U-2 oli ollut Eisenhowerin silmä taivaalla. Vakoilukoneen lakikorkeus oli yli 24 000 metriä, eli sen havaitseminen oli vaikeaa ja torjunta vielä vaikeampaa. Mikään ilmatorjuntatykki ei yltänyt niin korkealle eivätkä hävittäjät kyenneet liihketimään tuliasemaan, mikäli pääsisivät lähellekään. Mutta S-75 Dvina ylsi, kuten CIA oli saanut karvaasti kokea rotan vuonna 1960 Dvinan ammuttua alas Gary Powersin ohjaaman U-2:n Neuvostoliitossa. Tapauksesta seurasi nolo skandaali ja vakoilulentoja rajoitettiin. Uusi takaisku oli koittanut U-2 paljastuttua Sahalinin yllä 30. elokuuta 1962, mitä USA nolosti pyysi anteeksi. 9. syyskuuta taiwanilainen U-2 oli ammuttu alas Kiinassa, mikä lopulta oli johtanut U-2 –lentojen keskeyttämiseen tykkänään. USA ei siksi tiennyt, mitä Kuuban sisäosissa tapahtui. Mutta CIA:n huoli oli kova. Lupa lentojen jatkamiseen saatuun 9. lokakuuta.

Lockheed U-2. Kuva: The Warzone


Ja niin koitti 14. lokakuuta tiikerin vuonna 1962. Majuri Richard Heyser nousi U-2F:ään Edwardsin lentotukikohdassa Kaliforniassa. Heyser lensi yli Meksikonlahden, Jukatanin kanaalin yli ja kääntyi pohjoiseen ylittämään Kuuban. CIA oli piirtänyt hänelle lentoreitin, joka kulki rekkojen todennäköisten määränpäiden yli. Heyser kytki kamerat päälle. U-2 lensi 22 000 metrissä ja ylitti Kuuban 7 minuutissa, tosin ilmatorjunnan ulottuvissa se oli 12 minuuttia. Mutta Heyseriä ei havaittu. Hän laskeutui Floridaan klo 09:20. Kamerat olivat ottaneet 928 kuvaa, ja niissä näkyi juuri se mitä Graybeal oli pelännyt. Kahdeksan keskikantaman ballistisen R-12 –ohjuksen trailerit ja 4 laukaisualustaa. Hän tunnisti ne vakooja Oleg Penkovskin toimittamien dokumenttien mukaisiksi. Tiedusteluraportti lähetettiin presidentti Kennedylle seuraavana aamuna.


Yksi ballististen ohjusten laukaisupaikoista, San Cristobalin kompleksi. Kuva: Wikipedia

Presidentti Kennedyn oli pakko reagoida. Mutta miten? Ei ollut vaihtoehto olla tekemättä mitään. Diplomaattinen painostuskaan ei varmasti saisi Kuubaa taipumaan Sikojenlahden nöyryyttävän maihinnousun jälkeen. Vielä vähemmän Castro olisi varmaankaan halukas salaiseen sopimukseen ja häätämään neuvosto-ohjuksia maastaan jotain vastinetta vastaan. Esikuntapäälliköt esittivät yksissä tuumin Kennedylle suoraa hyökkäystä Kuubaan pikaisesti, kun ohjuspatterit olivat vielä rakennusvaiheessa ja puolustuksen rakentaminen kesken. Tämän Kenendy tyrmäsi. Hyökkäys Kuubaan tai edes ohjusasemien pommitus ilmasta aiheuttaisi varmasti satoja neuvostokaatuneita eivätkä nämä muutenkaan varmasti katoisi hyvällä turvatakuidensa pettämistä. Neuvostoliitolla ei ollut tietenkään mitenkään kykyä vastustaa Yhdysvaltain sotilasmahtia Amerikan lähivesillä, mutta Berliinin neuvostojoukot voisivat jyrätä melkeinpä koska vain halutessaan. Myös ulkopoliittisesti se olisi lähes täysi katastrofi ja voisi johtaa vakavaan välirikkoon jopa länsieurooppalaisten liittolaisten kanssa. Mutta toimittava oli. Kennedy oli vain kuukautta aiemmin luvannut amerikkalaisille toimivansa, mikäli kommunistinen Kuuba osoittautuisi uhaksi Yhdysvalloille.

Ratkaisu oli Kuuban merisaarto. Yhdysvaltain merivoimat lähetettiin 22. lokakuuta saartamaan saarivaltio ja estämään enempien ohjuskuljetusten pääsy perille. Merisaarto per se on kansainvälisen lain mukaan sotatoimi, joten Kennedyn hallinto kutsui sitä karanteeniksi. US Navyn tehtävä oli tarkastaa kaikki Kuubaan pyrkivät alukset, ja mikäli niiden lastina oli aseita, ne oli käännytettävä pois.

Asevoimat asetettiin toiseksi korkeimpaan hälytystilaan, DEFCON 2:een. Ilmavoimat mobilisointiin: Raskaat B-52 –pommittajat aloittivat operaatio Chrome Domen: ne päivystivät ilmassa lentorenkaissa Välimeren, Tyynenmeren ja Jäämeren yllä ydinpommit kuiluissaan valmiina iskemään Neuvostoliittoon. Ilmaan nousi päivittäin 75 B-52:ta 24 tunnin päivystyslennolle ja niitä tankkaamaan 133 KC-135 –ilmatankkauskonetta. Ilmavoimien strateginen lennosto, Strategic Air Command myös hajautti 183 vanhempaa B-47 –pommittajaa piktin Yhdysvaltoja siviilielntoasemia myöten. Molemmilla toimilla estettiin pommikoneiden tuhoutuminen kentilleen mikäli Neuvostoliitto kykenisi tekemään yllättävän ensi-iskun. SAC myös asetti kaikkiaan 186 mannertenvälistä Atlas- ,Titan- ja Minuteman I –ohjusta laukaisuvalmiuteen. U-2 –vakoilulentoja Kuuban yli jatkettiin. 27. lokakuuta tiikerin vuonna 1962 U-2 –lennot johtivat siihen mitä Yhdysvallat oli pelännyt. Majuri Rudolf Andersonin ohjaama U-2F ylitti Kuuban keskipäivällä. S-75 Dvina-patteristoa komentanut kenraaliluutnantti Gretshko seurasi tutkan maalia numero 33 hermostuneena. Se oli selvästi U-2 vakoilulennolla ja lensi kohti ydinkärkien sijoituspaikkaa. Grutshko ei saanut yhteyttä esimieheensä, joten hän antoi käskyn itse: tuhkotkaa maali 33. Kaksi mahtavaa kahden ja puolen tonnin painoista ilmatorjuntaohjusta ampaisi matkaan, kiihtyi kolmen ja puolen Machin nopeuteen ja toinen niistä osui. Kahdensadan kilon taistelukärki silpoi U-2:n 22 000 metrissä. Majuri Andersonista tuli Kuuban ohjuskriisin ensimmäinen kaatunut.

Neuvostoliiton raskaat IT-patterit Kuubassa 1962. Kuva: Wikipedia

Tämä kuumensi tunnelmaa merkittävästi. Amerikkalaiset tiesivät, ettei kuubalaisia oltu voitu ehtiä kouluttaa hienostuneen ilmatorjuntajärjestelmän käyttöön, joten U-2 oli tullut neuvostoliittolaisten alasampumaksi kolmannen valtion maaperällä. John F. Kennedyn veli, Yhdysvaltain oikeusministeri Robert F. Kennedy ilmoitti Neuvostoliiton suurlähettiläs Anatoli Dobryninille, että Neuvostoliitto oli juuri aloittanut verenvuodatuksen. Yhdysvaltain asevoimien esikunta esitti jälleen presidentti Kennedylle ohjusalustojen pommittamista heti aamunkoitteessa.

Yhdysvaltain merivoimat toteenpani Kuuban merisaarron. Aamupaivällä 25. lokakuuta säiliöalus Bukarest ajoi itsepintaisesti läpi US Navyn pysäytysyrityksistä huolimatta. Karanteenimääräyksen mukaan merivoimien oli tarkastettava, ettei Kuubaan kulkevilla aluksilla ollut lastinaan hyökkäysaseita (offensive weapon). Sen tulkittiin tarkoittavan suuria ydinohjuksia, ja tovin alusta tarkkailtuaan upseerit totesivat, ettei säiliöaluksella ollut kykyä kuljettaa sellaisia ja sen annettiin jatkaa perille tarkastamatta sitä. Iltapäivällä libanonilainen rahtialus Marucla ajoi niin ikään kohti Kuubaa saartirankaan läpi ja se pysäytettiin. Alus oli puoluettomaan maahan rekisteröity, mutta kuljetti Neuvostoliiton tilauksesta rahtia Riikasta Havannaan. Maruclan kreikkalainen kapteeni antoi amerikkalaisten tarkastaa aluksensa ja sen rahdin todettiin olevan kuorma-autoja, niiden varaosia sekä rikkiä, joten tämänkin aluksen sallittiin jatkaa matkaa.


Vasili Arkhipovin erehdys

 

Pinnan alla asiat eivät olleet yhtä selkeitä. Osa operaatio Anadyriä oli operaatio Kama, jonka tavoitteena oli perustaa Marielin satamaan Kuubassa neuvostoliittolainen ydinsukellusvenetukikohta. Operaation alkuosana neljä dieselkäyttöistä mutta ydinkärkisillä torpedoilla aseistettua Projekti 641- eli NATO-koodilla Foxtrot- luokan hyökkäyssukellusvenettä lähti 1. lokakuuta kohti Karibianmerta.

Sukellusveneet eivät olleet olleet yhteydessä Neuvostoliittoon suurimman osan matkaansa eivätkä ilmeisesti tienneet merisaarron tarkoitusta. Koko operaation tarkoituksen taas tiesi yksin sukellusveneviirikön päällikkö. Yhdysvaltain merivoimat oli asettanut tehtävään vahvoja sukellusveneentorjuntavoimia, mm. tarkoitukseen varustetun lentotukialus USS Randolphin ja 11 hävittäjäalusta. Yksi niistä, USS Cony, havaitsi sonarillaan jotain noin klo 17 ja lähestyi tutkimaan. Löydös oli sukellusvene B-59. Oli lauantai, 27. lokakuuta tiikerin vuonna 1962.

Projekti 641- eli Foxtrot-luokan sukellusvene. Kuva: Haze Gray

Kohde tunnistettiin sukellusveneeksi ja sille morseettiin kaikuluotaimella viesti I D K C A, joka on kansainvälinen merkki, käsky nousta sukellusveneellä pintaan. B-59 ei reagoinut, joten USS Cony ajoi lähemmäs ja pudotti veteen viisi merkinantosyvyyspommia. Ne ovat pieniä, joidenkin satojen grammojen räjähdyspanoksia joiden voima ei riitä vahingoittamaan sukellusveneitä, mutta räjähdyksen ääni kantaa veden alla kuuluvasti ja ilmaisee sukellusveneelle että se on havaittu.

B-59:n päällikkö, kommodori Valentin Savitski luuli amerikkalaisten syvyyspommittavan hänen venettään. Räjähdyksen paineaalto sai aluken runhgon kumisemaan. Sukellusvenepäälliköillä oli oikeus toimia itsenäisesti, ilman käskyjä Moskovasta, mikäli heidän venettään vastaan hyökättiin ja Savitski päätteli sodan syttyneen. Vaikka sukellusvene ei ollut ollut yhteydessä Moskovaan, se toisinaan kykeni kuuntelmaan amerikkalaisia uutislähetyksiä ja he olivat kuulleet Kuubaan sijoitetuista ydinohjuksista, amerikkalasiten aggressiivisesta vastareaktiosta ja että samana päivänä amerikkalainen vakoilukone oltiin ammuttu alas Kuubassa (majuri Rudolf Andersonin U-2F noin klo 12). Hänen ohellaan aluksen polttiinen komissaari Ivan Maslennikov oli samaa mieltä. Sota oli syttynyt. Savitski päätti taistella. Vihollisaluksia oli hydrofonien mukaan paikalla enemmänkin, joten Savitski päätti käyttää kovaa asetta: kymmenen kilotonnin ydinkärjellä ladattua torpedoa. Molemmilla miehillä oli ohjusavain, joista molempia tuli käyttää ydinkärjen viritysjärjestelmän aktivoimiseen. Mutta aluksella oli tavanomaisuudesta poiketen kolmaskin upseeri, jolla oli toimivalta ydinaseen virittämiseen, sukellusveneviirikön esikuntapäällikkö kommodori Vasili Arkhipov.

Ydinaseen virittäminen edellytti nyt kaikkien kolmen ylimmän upseerin yksimielisyyttä, ja Arkhipov oli erimielinen. Hän huomautti, että mikäli amerikkalaiset todella yrittivät upottaa sukellusveneen, syvyyspommitus olisi selvästi ankarampaa kuin muutama heidän kuulemansa räjähdys. Arkhipov oli varma, että ne olivat merkinantopanoksia. Hän vaati yhteydenottoa Moskovaan ennenkuin sallisi virittää torpedon. B-59:n olisi joka tapauksessa pintauduttava pian lataamaan akkujaan, monen päivän sukellus oli syönyt ne melkein tyhjiin. Samoin kylmille pohjois-Atlantin vesille suunnitelllun veneen ilmastointilaitteet olivat pettäneet lämpimissä Karibianmenren vesissä ja ilman hiilidioksidipitoisuus oli pitkästä sukelluksesta johtuen vaarallisen korkealla. Juuri nämä olosuhteet saattoivat vaikuttaa Savitskin harkintaan yllättävässä ja piinaavassa tilanteessa. B-59 nousi pintaan amerikkalaisen hävittäjäviirikön läheisyydessä. Dieselmoottorit käynnistettiin ja upseerit nousivat torniin viestilamppu mukanaan. B-59 ilmoittautui USS Conylle ja otti yhteyden Moskovaan. Amerikkalaiset eivät yrittäneet nousta laivaan, ja pian B-59 muutti kurssinsa itään, poispäin Kuubasta. Vain B-59:n miehet tiesivät kyydissä olleen ydintorpedon, ja miten lähellä sen käyttö oli ollut.

Vasili Arkhipov. Kuva: The Guardian

Lokakuun 27:n aamuna vastakkaisella valtamerella, Tyynellä merellä, käytiin toinen jännitysnäytelmä. Yhdysvaltalainen U-2 –vakoilukone lensi vahingossa Neuvostoliiton alueelle, Tsukstsien niemimaan eli Neuvostoliiton itäisimmän pisteen yli. Neuvostoliiton ilmapuolustus havaitsi sen ja lähetti torjuntahävittäjät kohtaamaan maalinsa. Yhdysvaltain ilmapuolustus NORAD puolestaan havaitsi nämä hävittäjät ja lähetti Beringinmerelle omat F-102 torjuntahävittäjänsä, jotka oli aseistettu ydinkärkisillä AIM-2 Genie-ilmatorjuntaraketeilla. U-2 kuitenkin ehti palata USA:n ilmatilaan ennenkuin Wrangelsaarelta nousseet hväittäjät ehtivät tavoittaa sen. Puolustusminsiteri Robert McNamara valahti vitivalkoiseksi kuullessaan asiasta ja karjui ”Ymmärrättekö, että tämä tarkoittaa sotaa Neuvostoliiton kanssa?”. Samana iltapäivänä Yhdysvaltain merivoimien RF-8A lensi matalalla kuubalaisen tykkiaseman yli ja sai osuman 37 mm ilmatorjuntakranaatista. Se kuitenkin kykeni palaamaan vauroituneena lentotukialukselle. Tilanne alkoi karata hallinnasta. Maailmankello näytti kaksi sekuntia keskiyöhön.

John F. Kennedy ei mitenkään pyrkinyt peittelemään Yhdysvaltain asevoimien valmistautumista. Hän todennäköisesti päinvastoin halusi sen olevan mahdollisimman näkyvää. Hrustsov taas ilmeisesti ei ollut valmistautunut ohjussuunnitelmansa paljastuvan näin aikaisin ja Kennedyn aggressiivinen vastareaktio tuli tälle yllätyksenä. Hrustsov vastasi tälle yhtä uhmakkaasti varoittaen, että heidän merirosvouksena pitämänsä merisaarto voisi johtaa sotaan. Hrustsovin sähkeet olivat kuitenkin sävyltään hätäisesti kirjoitetun oloisia ja hän toisti niissä itseään. 27. lokakuuta tiikerin vuonna 1962 Kennedy alkoi epäillä, että Hrustsov ei lietsonut konfliktitilannetta tarkoituksella. Neuvostojoukkojen valmiuden nostamisesta Euroopasta ei tullut tiedusteluraportteja. Kennedy oli oikeassa: Hrustsov ei ollut valtuuttanut amerikkalaiskoneiden alasampumista ja oli myös kieltänyt Castron joukkoja tulittamasta niitä – mutta sitä amerikkalaiset eivät tienneet.

Edellisiltana (26. lokakuuta) Hrustsov oli kirjoittanut Kennedylle kirjeen:

”Herra presidentti, meidän ja teidän ei tule vetää köydestä, johon olette solmineet sodan solmun, sillä mitä lujempaa vedämme, sitä tiukemmaksi solmu kiristyy.

...


Siispä, mikäli tarkoitusta kiristää solmua ei ole ja täten tuomita maailmaa ydinholokaustin katastrofiin, älkäämme vain lakato vetämästä köyttä, ryhtykäämme toimiin solmun avaamiseksi”

Samassa kirjeessä Hrustsov ehdotti, että hän kääntäsi Kuubaan matalla olevat asekuljetukset takaisin, ja Yhdysvallat vastineeksi sitoutuisi olemaan hyökkäämättä Kuubaan tai olemaan tukematta muita Kuubaan hyökkääviä voimia. Presidentti Kennedyn kabinetti vastasi kirjeellä, joka annettiin myös lehdistölle, että Yhdysvallat hyväksyy Hrustsovin ehdotuksen ymmärtäen sen siten, että Neuvostoliitto ehdottaa kaikkien ohjusasemien purkamista Kuubassa YK:n valvonnassa ja että USA sitoutuu merikaranteenin purkamiseen sekä hyökkäämättömyyteen Kuubaa kohtaan. Oikeusministeri Robert F. Kennedy ilmoitti suullisesti Neuvostoliiton suurlähettiläs Dobryninille, että mikäli ohjuksia ei vedetä Kuubasta, USA tulisi tuhoamaan ne. Hyökkäystä suunniteltiin lokakuun 29. tai 30. päiväksi.  Tarjous oli nyt pöydällä.

Neuvostoliitossa Hrustsov tiesi asioita, joita USA ei tiennyt: neuvostojoukoilla Kuubassa oli taktisia ydinohjuksia, kuten 9K52 Luna-M. Amerikkalaisten maihinnousu Kuubaan ja neuvostojoukkoja vastaan hyökkääminen johtaisi väistämättä niiden käyttöön. Maailmanlaajuinen ydinsota olisi viimeistään silloin täysin väistämätön. Hän siksi ilmoitti välittömästi hyväksyvänsä presidentti Kennedyn ehdotuksen, ja välitti vastauksensa suoraan Radio Moskovan toimitukseen, Politbyroon ohi. Hrustsov tiesi, että radioasema lähettäisi Hrustsovin vastauksen ”Neuvostoliitto on, rakennustöiden aiemman keskeyttämisen lisäksi, määrännyt ohjusasemat Kuubassa purettavaksi ja ne palautettaviksi Neuvostoliittoon...” ja että Yhdysvaltain suurlähetystössä kuultaisiin se. Presidentti Kennedy päätti hyväksyä Hustsovin ratkaisun, joka oli nyt levinnyt julki pitkin maailmaa.

2K6 Luna Hämeenlinnassa, Suomen Tykistömuseossa. Kuva: Wikipedia.


Se mitä julkisuuteen ei sanottu, oli että USA oli suurlähettiläs Dobryninille lupautunut myös vetämään omat lyhyen kantaman Jupiter-ohjuksensa Turkista ja Italiasta. Seuraavina päivinä Yhdysvaltain ilmateidustelu vahvisti, että neuvostojoukot toimivat Kuubassa kuten Hrustsov oli määrännyt: kaikki ohjusalustat kalustoineen purettiin ja lastattiin kahdeksaan neuvostoliittolaiseen rahtialukseen. Yhdysvallat jatkoi merikaranteenilinjasa ylläpitoa ja tarkasti ulkoisesti kaikki poistuvat ohjuslaivat 5. ja 9. marraskuun välisenä aikana. Yhdysvallat painosti diplomaattikanavia pitkin Neuvostolittoa poistamaan myös Il-28 –pommikoneensa Kuubasta. Neuvostoliitto suostui tähän 20. marraskuuta, jolloin Yhdysvallat purki merisaartonsa. Pommikoneet purettiin, lastattiin kolmeen rahtilaivaan ja lähetettiin takaisin Neuvostoliittoon 5.-6. joulukuuta tiikerin vuonna 1962. Yhdysvallat purki Jupiter-ohjusasemansa 1. -14. huhtikuuta jäniksen vuonna 1963. Viestiyhteyksien ja käänöstyön hitaus johti Washingtonin Valkoisen Talon ja Moskovan Kremlin välisen suoran puhelinyhteyden, Punaisen linjan, perustamiseen, jotta Yhdysvaltain presidentti ja Neuvostoliiton NKP:n pääsihteeri (joka oli maan johtajan virallinen titteli) voisivat keskustella suoraan keskenään.

Majuri Rudolf Anderson. Kuva: Military.com


Ja niin Kuuban ohjuskriisi oli päättynyt. Majuri Rudolf Anderson jäi sen ainoaksi kaatuneeksi (11 muuta menehtyi kiivaan tiedustelulentotoiminnan aikana onnettomuuksissa). Maailma oli saanut muutaman onnekkaan sattuman ja Vasili Arkhipovin kylmien hermojen ansiosta laina-aikaa.

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

https://history.state.gov/milestones/1961-1968/cuban-missile-crisis

https://www.britannica.com/event/Cuban-missile-crisis

https://www.history.com/topics/cold-war/cuban-missile-crisis

https://nsarchive2.gwu.edu/coldwar/interviews/episode-21/graybeal3.html

https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/10/12/AR2008101202008.html

https://web.archive.org/web/20100527171609/http://future.state.gov/educators/slideshow/cuba/cuba2.html

https://airandspace.si.edu/support/wall-of-honor/hon-sidney-n-graybeal

https://web.archive.org/web/20130222100942/http://www.afgsc.af.mil/news/story.asp?id=123323100

https://www.wyzant.com/resources/lessons/history/hpol/jfk/cuban/

https://web.archive.org/web/20100922220852/http://battleshipcove.org/news-boarding-marucla.htm

https://globalzero.org/updates/57th-anniversary-of-the-cuban-missile-crisis/index.html

https://www.theguardian.com/science/2017/oct/27/vasili-arkhipov-soviet-submarine-captain-who-averted-nuclear-war-awarded-future-of-life-prize

https://www.pbs.org/wnet/secrets/the-man-who-saved-the-world-about-this-episode/871/

https://history.state.gov/milestones/1961-1968/cuban-missile-crisis

https://blogs.wnpt.org/mediaupdate/2012/10/17/nashvilles-gary-slaughter-on-50th-anniversary-of-cuban-missile-crisis-and-man-who-saved-the-world/

https://www.wearethemighty.com/mighty-history/b-59-submarine-crimson-tide/

https://www.vox.com/future-perfect/2022/10/27/23426482/cuban-missile-crisis-basilica-arkhipov-nuclear-war

https://www.youtube.com/watch?v=YJSrp_P6Bjo

https://scaaonline.com/hall_of_fame/major-rudolf-anderson-jr/

https://peacenews.info/node/10005/editorial-man-who-saved-world

https://web.archive.org/web/20080515075927/http://history.sandiego.edu/gen/filmnotes/thirteendays4.html

https://news.usni.org/2012/10/21/forgotten-missiles-cuban-missile-crisis

Huoneen Syyllisin Mies - Vasili Arkhipovin erehdys. Jäähyväiset sivilisaatiolle. Omakustanne, 2024. Saatavissa: https://www.youtube.com/watch?v=5m_4-BohYJE

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti